Det er så mange muligheter i nord og her trenger du ikke velge, du får litt av alt! Vi prøver kreftene i den unike nordnorske naturen og gruppas samhold er avgjørende for å nå målet.

INNHOLD PÅ 70° Nord

Klær

– Vind og vanntette klær
– Ullundertøy/ullsokker
– Varmeplagg; tykk ullgenser eller fleecejakke
– Lue/hals/votter/vindvotter
– Solide fjellstøver
– Skisko

– Ryggsekk, 50-70 liter
– Sovepose og liggeunderlag til helårsbruk
– Enkel førstehjelpspakke
– Termos
– Turtallerken/bestikk/kopp
– Solkrem
– Ski, fjellski, telemark eller randonee
– Skistaver
– Skifeller som passer til skiene dine
– Skihjelm
– Skibriller

Hvis du har kan du ta med

– Vanntetteposer/bag
– Klatreutstyr
– Kite
– Kikkert
– Jaktvåpen
– Primus

Du trenger ryggsekk både til vandring og til dagsturer/toppturer.

Hvis du vil slippe å ha to ryggsekker bør ryggsekken være mellom 50-70 l. Den må ha mage/hoftebelte og greie festemuligheter for ski, liggeunderlag mm.

Har du behov for mer volum kan du ha en større sekk på 70 l eller mer. Da kan det være greit å ha en litt mindre dagstursekk (40-55 l) i tillegg.

Alt kan brukes med sine fordeler og ulemper!

Vi vil anbefale telemark eller randoneeski, men fjellski vil også fungere greit. Mange liker en allaroud ski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel i forhold til lengde er din egen kroppslengde ++

Om du har løypeski er de ikke anbefalt å bruke på tur, men det er kilometervis med preparerte lysløyper rett bak skolen der du kan trene.

Teleskopstaver er en fordel, for de passer til alt.

Bruk det du har i starten så blir det mulighet for å kjøpe prisgunstige alternativer her oppe i løpet av tidlig vintersesong om du ønsker det.

Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.
Ja, du bør ha sykkel. Vi skal på sykkeltur i terrenget. Det blir enkel sykling på kjerreveger/stier, så du trenger ingen avansert sykkel. Bruk den du har.
Ellers så er det veldig praktisk å ha sykkel slik at du kan komme deg ned til Alta sentrum på egenhånd.

Søk nå!

70°Nord er en oppdagelsesferd på Nordkalotten, med stor variasjon av aktiviteter og fremkomstmidler. På høsten drar vi med seilbåt og leter etter gjemte skatter. Vi padler kajakk, bestiger fjelltopper, går på blåis, klatrer og surfer! I kano får du oppleve det mest monumentale elvegjelet i Nord-Europa: Alta Canyon. Vi padler langs kampesteinsura og de høye klippeveggene som stuper ned mot strykene der villaksen vandrer mot eldgamle gytesteder. Før sola snur reiser vi på blåtur – mørketidstur med sprell!

Utover vinteren fortsetter vår oppdagelsesferd med varierte turer på kyst og vidde. Vi reiser på Finnmarksvidda som byr på et vilt viddelandskap med vide horisonter, opplever stemningen under Finnmarksløpet, en arktisk utgave av Formel 1, og du får selv føle adrenalinet i kroppen når vi drar på vidda med eget hundespann! Finnmark byr gode forhold både for bortoverski og nedoverski, og du vil få et skikurs i bakke! Du vil også få ferdigheter i skredvurdering, sikkerhet i vinterfjellet og bygging av snøhule, iglo og nødbiuvak. Du får prøve deg på kiting, isklatring, skøyter, isfiske, isbading og nordlysjakt.

Vi avslutter vårt 70’N-eventyr med en 10-dagerstur som ”går like godt til lands som til vanns”. Med ulike fremkomstmidler som Hurtigrute, seilbåt, ski, sykkel og vandresko tar vi oss fram til endepunktet Nordkapp. Man må alltid være forberedt på mange overraskelser underveis… Dette blir et eventyr som du aldri vil glemme!

LÆRERNE

JANIE THERESE BRYE
janie@oytun.no

Ei livsglad jente som har sitt utspring fra det blide Sørland, har flyttet mot de nordlige breddegrader, nærmere bestemt 70° Nord. En allsidig lærer som alltid har et smil på lur, noe elevene på 70° Nord kjapt finner ut. Trives godt i vann og på land, men ski og snø er nok det som ligger hennes hjerte nærmest. Hun er lett å bli glad i og deler mer enn gjerne av sin livskunnskap og kompetanse.

Relevant jobberfaring
Friluftslivlærer på Øytun siden 2014
Linjelærer på Aktivitet, Nordfjord Folkehøgskole (2012-2014)
Idrettspedagog, Geilomo Barnesykehus, Geilo (2011-2012)
2 sesonger som ski- og snowboard instruktør ved Tryvann Skiskole (2007/2008)

Utdanning
Praktisk pedagogisk utdanning (PPU), Høgskolen i Finnmark
Årstudium geografi, Høgskolen i Nordtrøndelag
Bachelor i Idrett og Friluftsliv, Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Volda
Ski og skred, Øytun Folkehøgskole (2009)
2 år Nordfjord Folkehøgskole, elev og stipendiat (2004-2006)

2014 NF skredinstruktør, Norsk Fjellsportforum
2014 Aktivitetsleder Havkajakk, Norgespadleforbund
2014 Sikringskurs 1 trampett, Norges Gymnastikk- og turnforbund
2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
2013 Skredobservatørkurs, Norgesvassdrag- og energidirektorat
2010 Trener 1 og 2 Telemark og Alpint, Norges skiforbund
2009 Avalanche Skills Training Level 2
2009 NF godkjent skredkurs
2006 Instruktør 1 Alpint
2006 Skileikleder

KATRINE BERG-HANSEN
katrineberghansen@yahoo.no

Katrine er stolt av sitt opphav i Bindalen i Nordland, og kjent for sitt gode humør. Hun liker å leke ute, med eller uten Håp (eller Hope som hunden heter) og Fant. Allsidighet er stikkordet, og det får hun vist til fulle på 70 grader Nord og Arktis! Hun liker lange skiturer og har vært en fangstsesong langt fra folk i ei selvbygd tømmerhytte midt i Alaska. Der var hun også ansvarlig for halvårskurset Cirkum Polar Alaska i 2009 til 2012. Hun har arbeidet som guide på Svalbard og i båt langs norskekysten.

Relevant jobberfaring
Friluftslivslærer på Øytun siden 2010