jaktogfiske 2017-04-01T09:22:50+00:00

Jakt og fiske på Øytun er et drømmeår i Finnmark. På vidda er det tusener av fantastiske fiskevann med masse storfisk, og det er tett mellom rypekullene. Rett ved Øytun beiter elgen, og i Pasvik trykker tiuren mellom furutrærne. På Rolvsøy hopper haren, og ute i Altafjorden venter stortorsken og kveita. Det handler om å leve ut drømmene!

INNHOLD PÅ JAKT OG FISKE

Rypejakt

Storfugljakt i Pasvik

Elgjakt

Harejakt på Sørøya

Jakt med hund

Leirdueskyting

Ørret i kilosklassen

Fluefiske i fjellvann, elv og sjø

Finnmarksvidda

Sjøørret i Altafjorden

Havfiske

Stortorsk

Jigging etter kveite

Kasteteknikker

Nasjonalparker

Åtejakt og lokkejakt

Snarefangst

Fellefangst

Revebås

10 dagerstur langtur

Isfiske etter storrøya

Skiturer

Garnfiske sommer og vinter

Alenetur

Prosjektuke

Førstehjelpskurs

Kanopadling

Sporing

Bålkos og bålkaffe

Snøhule og lavvo

Kart, kompass og gps

Ofte stilte spørsmål

Dette vil du trenge fra skolestart:
– Sovepose, en 3-sesongs for høst.
– Liggeunderlag
– Ryggsekk, 80 liter eller mer
– Dagstursekk, minst 30 liter
– Fjellstøvler, fordel om de er litt høye
– Varme klær: Ullundertøy, ullgensere, ullsokker, lue, skjerf/hals
– Regn- og vindtette klær (jaktdress)
– Turbestikk, kopp, tallerken, kniv, drikkeflaske
– Kompass, kartmappe
– Jaktvåpen (Øytun har noen til utlån)
– “Det du har” av fiskeutsyr

Vinterutrustning:
Det du mangler kan du skaffe deg etter at du har starter på Øytun.
– Votter, vindvotter,
– Vintersovepose. Eventuelt to 3-sesongs poser som kan kombineres om vinteren
– Dunjakke, type stor jakke som kan taes utenpå skall/ytterjakke
– Snøspade og søkestang
– Fjellski, anbefaler med stålkant
– Skismurning/ kortfeller/ (langfeller)
– Fotposer
– Termos
– Snøbriller/ googles
– Liggeunderlag vinter

Kjekt å ha:
– Sykkel
– Gamasjer
– Vadebukse
– Håv
– Knebeskyttere
– Ansiktsmaske
– Balaclava
– Vindsekk/ Jerven fjellduk
– Kikkert, anbefaler 8x eller 10x
– Skirens og glider til ski

– Telt
– Bre- /klatreutstyr
– Gps
– Fotoutstyr
– Snowboard/alpint/telemark
– Langrennski
– Kjelesett
– Primus
For å få fullt utbytte av et år på Jakt og fiske trenger du jegerprøven. Vi oppfordrer deg som ikke har den om å ta jegerprøven før du kommer til Øytun. Hvis du ikke har mulighet til det, kjører vi et jegerprøvekurs som valgfag du kan ta i november.

Det vil bli mulighet for å jakte elg i september. Dere som har egne våpen, oppfordres til å skyte opp før dere kommer til Øytun. Det blir også mulighet for å skyte opp og låne rifle her.

Ja, du må ha eget våpen og ammunisjon. Vi har havfiskeutstyr som vi bruker i undervisningen, men fint om du tar med eget ferskvanns- og isfiskeutstyr.
Klassiske fjellski helst med stålkant, men ikke noe krav.
Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.
Det er ikke noe krav å ha egensykkel, men det kan være veldig praktisk å ha sykkel slik at du kan komme deg ned til Alta sentrum på egenhånd.
Søk nå!

Høst
Vi jakter hare og rype på idylliske Sørøya, storfugl i urskogen i Pasvik, rype på vidda og elg i skolens bakgård. Vi fisker sjøørret i Altafjorden og røye og fjellørret i legendariske Finnmarksvann. Vi binder fluer, øver på kasteteknikker, du får lære å slakte og partere reinsdyr, og har muligheter for å jakte jerv og sjøfugl. Vi lager festmåltider av det vi fangster! Du kan kjøpe deg sesongkort for småviltjakt og boltre deg fritt i et terreng som er på størrelse med Danmark! Vi drar på jakt etter fjellrype og lirype med og uten hund. Vi overnatter i telt, lavvo, gammer og under åpen himmel.

Vinter
Vi jakter hare og rype, og lærer kunsten å lage og sette rypesnarer, som fangstfolk har gjort i generasjoner før oss her i Finnmark. Du får prøve deg på spor- og lokkejakt på rev, og vi sporer jerv og gaupe. Isfiskemulighetene er fantastiske i utalllige vann i Finnmark. Vi pakker oss inn i varme klær og sitter på varmt underlag og venter på at storrøya, ørreten og kysttorsken skal hogge til, ofte under stjerneklar himmel med et magisk nordlys. Vi avslutter med en 10-dagers langtur der vi skal lure storfisken, fyre bål, drikke bålkaffe, og finne fjellroen sammen med dine bestevenner i ditt innholdsrike og uforglemmelige jakt og fiske-år.

LÆRERNE

ALEKSANDER HANSEN
aleksanderhansen79@gmail.com

Aleksander er en vassekte Finnmarking. Han er fra Berlevåg som ligger ved kysten i Øst- Finnmark, så langt nord at nærmeste naboskjærgård er Svalbard. Her har han vokst opp på et lite tettsted med fiske, jakt og fangst som hovednæring i et barskt og arktisk kystklima.

Aleksander er en allsidig villmarking og friluftsmann. I oppveksten har han og familien forpaktet et naturreservat med sankerett på egg og dun. Han er særlig glad i de turene der en kommer tett inn på naturen. I tråd med gode veidemannstradisjoner er fiske, jakt og fangst hans spisskompetanse. Han er også kjent for sitt gode humør og kjappe replikker som sprer latter og god stemning.

Han liker å formidle og lære bort av sine kunnskaper gjennom turer, forelesninger og når han er ansvarlig for jegerprøven. Han instruerer både på skolen og for lokalbefolkningen i Alta, i regi av Alta jeger og fiske forening. Der er han meget aktiv både i utvalg og på skytebanen.

Lærer på Øytun 2011 –
Villmarksguide for Glød 2008 –
Enkeltpersonforetak innen naturbruk 2001 –
Høgskolelærer innen friluftsliv ved HiFm 2007 – 2011
3 år med friluftsliv og idrettsutdanning, HiFm
2 år med pedagogiske fag, HiFm
Fagbrev som tømrer 1999
Befalsskolen Forsvaret 2000

Jegerinstruktør Alta JFF
Førstehjelp nivå 3 instruktør
Sikkerhetskurs for fiskere
Våttkort grunnkurs hav
A-trener kurs