Vil du leke deg med egenproduserte ski i kremen av Nordnorske fjell? Eller utforske noe av Norges beste og mest allsidige natur på terrengsykkel? Sammen skal vi lage et uforglemmelig eventyr!

INNHOLD PÅ OFF PISTE

– Fjellstøver/Grov vanntett sykkelsko
– Ryggsekk 45-70 liter
– Sovepose
– liggeunderlag oppblåsbart er behagelig, men ikke nødvendig
– Termos (hvis en ønsker)
– Turbestikk, tallerken, kopp
– Ski, telemark eller randonee
– Skistøvler
– Teleskopstaver
– Skifeller som passer skiene dine
– Skihjelm
– Skredsøker (hvis du har)
– Sykkelhjelm
– Knebeskyttere
– Terrengsykkel (må være her til skolestart)
– Klatreutstyr
– Jaktvåpen
– kikkert
– Etc.
La oss med en gang avkrefte en myte. Off Piste er for alle, erfaren som uerfaren. Har du mye eller lite erfaring spiller ingen rolle. Det viktigste er at du er motivert og liker det vi holder på med. Vi lærer av hverandre og spiller hverandre god.
I utgangspunktet er det fint om du kommer med det du har, så kan vi i felleskap finne ut av det som fungerer og hva man bør investere i nytt.
Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning slik at du kan ha med en liten innerpose til toppturer, og ligge i to poser kalde netter. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. I Off Piste bør vi unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til -20° C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg
I jungelen av modeller og merker kan det være vanskelig og orientere seg. Kanskje har du sykkel. Kanskje må du kjøpe. Til alle som spør anbefaler vi fulldempet sykkel det er ikke en nødvendighet, men et spørsmål om komfort og egenskaper når vi sykler terreng.
På Off Piste lager vi egne ski. Det er dessverre ingen garanti for at de skiene blir ferdig til sesongstart, av og til så tidlig som i oktober. Så et ekstra par kan være greit å ha. Det finnes like mange meninger om ski som det finnes skikjørere, men mange liker en allroundski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel på lengde er din egen kroppslengde +. Skal du kjøpe ski er det noe vi kan snakke om ved skole start.
Lengst vest i Finnmark på grensen til Nord Troms finner du Finnmarksalpene. Mektige fjell og tinder skyter rett opp fra havet og danner grunnlaget for episk skikjøring helt ned til fjæresteinene.
Alta ligger rett sør for fjell du ikke skulle tro at var i Finnmark. Breer, renner, tagger og mengder med snø. Vi oppsøker bygda Nuvsvåg på den beste tiden for vårskikjøring. Skikjøring helt ned til fjorden og lys døgnet rundt gjør plassen til et paradis . Vår lille og hemmelige heisfrie Chamonix – ingen kø garanti.
Søk nå!

Off Piste er i all hovedsak linja som dyrker det bratte friluftslivet enten det er med terrengsykkel eller på ski.

I påvente av snøen bruker Off Piste terrengsykkel for døyve de verste abstinensene. Terrengsykling er en fantastisk måte og oppleve naturen i Finnmark på. Hva med å slynge seg 900 høydemeter ned til fjorden fra et av Altas høyeste fjell? Eller leike seg i noe av Norges beste sti og singel tracks løyper. I løpet av høsten skal vi også padle den karakteristiske Altaelva med kano, kartlegge vinterens muligheter til fots og bygge våre egne ski!

Når snøen endeleg lavar ned Vi vil veilede deg innen moderne skiteknikker enten du er nybegynner eller erfaren. Telemark har utviklet seg i takt med alpint og dermed kan moderne teknikk og -utstyr utfordre mer krevende forhold enn tidligere. Vi vil også ta for oss fordeler og ulemper med ulikt skiutstyr, trender, media, ansvar mm.

Johannes og Bjørn har lang erfaring gjennom halvårskurset Ski og skred med mix-grupper innen telemark/randonne. Off Piste-elever har fått rykte på seg for å utvikle høye ferdigheter i løpet av vinteren, fordi vi er så mange dager på ski under alle slags forhold.

LÆRERNE

JOHANNES BRYE
johannes@oytun.no

Johannes er fjellmann og filosof som liker turer i skog, fjell og mark, helst så for som mulig. Enten det er på terrengsykkelen eller med ski på beina. Han har ei jovial dialekt som gjenspeiler personligheten og fødarheimen Ål i Hallingdal. Johannes er en kreativ, allsidig og hjelpsom lærer, noe elevene nyter godt av. Rett og slett; Ein likanes kar!

– 2015 Observatør for NVE
– 2014 Lærer på Øytun
– 2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
– 2011 Etablering av Outwest as, Norsk turselskap
– 2008 Avalanche Skills Training Level 2, CSAC
– 2007 NF godkjent skredkurs, Davos Sveits
– 2007 Etablering av Bry Bygg og Rigg
– 2005/07 Øytun Folkehøgskule, Off Piste elev og stipendiat
– 2005 Fagbrev som Tømrer
– Har deltatt på flere av Øytuns Ski- og Skredworkshoper bla. i Davos og Skjervøy.

BJØRN MICHAELSEN
bjorn@oytun.no

Bjørn utviklet Off Piste-linja i 2000 og halvårskurset Ski og Skred i 2003. Han har erfaring på ski i bratte fjell fra tallrike turer og opphold i Nord-Norge, Nord-Sverige, Alpene, Canada og USA gjennom 20 år. Han står for en rekke førstenedkjøringer i Vest-Finnmark og Troms. Han har bidratt på skred- og friluftslivskonferanser i inn- og utland, og har vært en av bidragsyterne som har gjort brattkjøring akseptert. Hver vinter holder han ski- og skredkurs, samt skredworkshoper i Norge og Alpene.

Han har skrevet en rekke friluftslivsrelaterte fagartikler, bidratt i toppturbøker og er medforfatter av kompendiet Friluftsliv og sikkerhet. Bjørn har prøvd det meste i Vest-Finnmark og på vidda som er mulig med terrengsykkel, han er dedikert fluefisker, og finner løssnø 9 av 10 dager gjennom vinteren.

2016 – Endelig ny feit terrengsykkel…håper han
2015 – Kjører fortsatt telemark
2011 – Observatør for NVE og den regionale skredvarslingen
2011 – Årets fjellnavn (FriFlyt) og vinner av Hagløfs Outdoor Award